Jak zdrowo pozbyć się zbędnych kilogramów?

Dieta oczyszczająca, dieta kopenhaska, dieta proteinowa, dieta rozdzielna… Istnieje wiele popularnych diet odchudzających, jesteśmy zasypywani propozycjami łatwego i szybkiego zgubienia zbędnych kilogramów. W związku z narastającym problemem nadwagi i otyłości, pojawiają się nowe sposoby walki z nadmiarem tkanki tłuszczowej nagromadzonej w naszym ciele. Niestety nie wszystkie są zdrowe i bezpieczne.

Jak więc, spośród tak wielu diet odchudzających, wybrać tą właściwą?

Przyjrzyjmy się popularnym dietom odchudzającym. Są łatwe, ciekawe i zakładają szybką utratę zbędnych kilogramów. Nie wymagają od nas większego wysiłku i gwarantują osiągnięcie oczekiwanych wyników. Stosuje je wielu naszych znajomych, reklamują znani aktorzy i gwiazdy muzyki... Wydawać by się mogło, że diety te mają same zalety! Zanim jednak zdecydujemy się zastosować jedną z nich warto zastanowić się, czy dieta, którą wybraliśmy spełnia zasady „diety racjonalnej”?

Zdrowe odchudzanie polega przede wszystkim na przestrzeganiu zasad zdrowego żywienia. Diety „cud” zwykle przynoszą więcej szkód niż korzyści. Powodują duże spustoszenie w  organizmie, ponieważ zamiast redukować zawartość tkanki tłuszczowej, przyczyniają się do utraty tkanki mięśniowej.

Zatem jak odchudzać się zdrowo?

Racjonalna dieta odchudzająca polega na powolnej i stopniowej utracie zbędnych kilogramów.
Zakłada spadek masy ciała wynoszący 0,5 – 1 kg tygodniowo. Dzięki temu chroni nas przed tzw. efektem jo-jo. Okres stabilizacji, przez który należy przejść po zakończeniu odchudzania stanowi zabezpieczenie przed ponownym przybraniem na wadze.

Nadwaga najczęściej spowodowana jest spożywaniem pokarmu zawierającego zbyt dużą ilość kilokalorii, w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Dlatego bardzo ważne jest obliczenie dwóch współczynników: PPM (Podstawowej Przemiany Materii) i CPM (Całkowitej Przemiany Materii). Pomogą one ustalić kaloryczność naszej indywidualnej diety redukcyjnej.

Zasady racjonalnej diety odchudzającej:

  • Regularne spożywanie 4 – 5 małych objętościowo posiłków. Przerwa pomiędzy każdym z nich powinna wynosić około 3 – 4 godziny. Najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia jest pełnowartościowe śniadanie. Jego pomijanie przyczynia się do odkładania zbędnych kilogramów. Każdy z posiłków w zdrowej diecie powinien być przemyślany i zaplanowany.
  • Istotną kwestią racjonalnego żywienia jest właściwe rozłożenie energii, która powinna pochodzić w 50 – 60% z węglowodanów, 12 – 15% z białka i 25 – 30% z tłuszczu. Musimy wiedzieć, jakie pokarmy są źródłem poszczególnych składników odżywczych. Wiedza ta pomoże nam nauczyć się, jak powinien wyglądać prawidłowo przygotowany posiłek na naszym talerzu.
  • Zdrowe odchudzanie nie przyniesie efektów bez odpowiedniej dawki ruchu. Stosując racjonalną dietę redukcyjną powinniśmy zaplanować regularną aktywność fizyczną. Ćwiczenia wykonywane każdego dnia wspomagają spalanie tkanki tłuszczowej oraz wzmacniają mięśnie.
  • Ostatnią ważną regułą zdrowego odchudzania jest wypijanie 1,5 - 2 l wody każdego dnia. Właściwe nawodnienie organizmu sprzyja zrzucaniu zbędnych kilogramów, wspomaga pracę narządów wewnętrznych oraz oczyszcza organizm z toksycznych produktów przemiany materii.

Monika Żórawska
Dietetyk